Een computersysteem wordt gefragmenteerd als bestanden "verbroken", of met ruimte ertussen, worden opgeslagen. Dat gebeurt vooral doordat bestanden en toepassingen worden verwijderd, waarna nieuwe bestanden op dezelfde schijf worden opgeslagen. Het resultaat van fragmentatie is prestatieverlies; bij een te sterk gefragmenteerd systeem kan het langer duren om toepassingen te starten of bestanden te openen.

Het proces Defragmenteren lost dit probleem op. Het proces analyseert eerst het systeem om te zien of defragmentatie vereist is. Als het systeem dit vereist, gaat PC Health Advisor door met het fysiek ordenen van de schijfinhoud zodat verschillende onderdelen van elk bestand beter op elkaar aansluiten en dichter bij elkaar worden opgeslagen. Dat verandert niets aan de plaats waar de bestanden op de computer staan.

Zo defragmenteert u de computer:

1. Open PC Health Advisor en open het tabblad Schijf bovenin het programma.
  2. Klik op de knop Defragmenteren.
  3. Selecteer de harde schijf die u wilt scannen onder de kop Volume.
  4. Klik op de knop Analyseer. De schijf wordt nu gescand. Als deze gefragmenteerd is, wordt u gevraagd om door te gaan.

Opmerking: Terwijl PC Health Advisor bezig is om de schijf te defragmenteren, kan het over onvoldoende schijfruimte beschikken om een bestand te defragmenteren. In dat geval defragmenteert het programma zoveel mogelijk met de beschikbare schijfruimte.

De geplande defragmentatie in- of uitschakelen:

1. Open PC Health Advisor
  2. Klik op het tabblad Instellingen aan de bovenkant.
  3. Klik vervolgens op de knop Defrag-planning.
  4. klik op de schijf waarvoor u een planning wilt maken of verwijderen.
    • Klik op de knop Verwijderen om een planning te verwijderen.
    • Klik op de knop Nieuw... om een nieuwe planning te maken.
    • Klik op de knop Bewerken... om een bestaande planning te bewerken.