Windows optimaliseren bevat de volgende aanpasbare instellingen

• Hybride slaapstand toestaan
  • Sluimerstand toestaan
  • Fouten naar Microsoft sturen
  • Prefetch inschakelen
  • Desktop Search inschakelen
  • Wisselbestand bij herstarten wissen

Als een optie is uitgeschakeld, komt dat doordat het besturingssysteem deze niet ondersteunt.

U kunt elke instelling inschakelen door daar een vinkje naast te plaatsen, of uitschakelen door het vinkje te verwijderen.

Hybride slaapstand toestaan

Hybride slaapstand is een optie van Windows Vista en Windows 7 en is ontworpen voor desktop computers. Hybride slaapstand combineert zowel de slaap- als de sluimermodus. Documenten en programma's worden op de harde schijf geplaatst, waarna de computer overgaat naar een standby-toestand die weinig energie vereist. Dat heeft voordelen omdat u snel verder kunt werken en bij stroomuitval minder kans hebt op gegevensverlies. Als de hybride slaapstand is ingeschakeld, gebruikt uw computer deze automatisch als het naar de slaapmodus gaat.

Sluimerstand toestaan

Sluimerstand is een optie in de laatste versies van Windows. Het is een energiebesparende toestand die primair ontworpen is voor laptops om te voorkomen dat de accu te snel leegraakt. De sluimerstand plaatst open documenten en programma's op de harde schijf en schakelt de computer uit. De sluimerstand gebruikt de minste hoeveelheid energie.

Fouten naar Microsoft sturen

Microsoft gebruikt een systeem voor foutrapportage waarbij direct na het optreden van een fout een melding verschijnt. Het systeem wordt niet sneller als u dit uitschakelt, maar sommige gebruikers vinden de foutrapportage vervelend.

Prefetch inschakelen

De optie Prefetch in Windows versnelt het opstartproces van Windows en verkort de tijdsduur die nodig is voor het starten van programma's. Het besturingssysteem leert hiermee welke programma's u het meeste gebruikt en stelt daar prioriteiten voor in. Prefetch uitschakelen kan een negatieve invloed hebben.

Desktop Search inschakelen

Deze functie is bedoeld om in de inhoud van uw computer te zoeken op dezelfde manier als dat op het internet gebeurt. Gezocht kan worden naar onderdelen zoals tekstdocumenten, multimediabestanden (audio, afbeeldingen, video), in de geschiedenis van de webbrowser, e-mailarchieven, enzovoort. Zoekmachines zoals deze vereisen dat het systeem indexdatabases samenstelt en onderhoudt, zodat het uitschakelen van deze optie systeembronnen vrijmaakt.

Wisselbestand bij herstarten wissen

Het wisselbestand bevat virtueel geheugen dat gebruikt wordt om instructies of gegevens op te slaan. Het is een verborgen bestand op de harde schijf van de computer waar recente besturingssystemen (Windows XP en eerder) gebruik van maken op een wijze die overeenkomt met RAM (Random Access Memory). Deze manier van informatie opslaan in het wisselbestand kan de prestaties verbeteren. Bij de meeste moderne besturingssystemen is dit echter niet meer merkbaar. Het inschakelen van deze optie wist het wisselbestand tijdens het afsluiten, wat af en toe tot langere afsluittijden kan leiden. Het wisselbestand kan gevoelige informatie bevatten zoals wachtwoorden, waardoor veel beveiligingsexperts aanraden om het wisselbestand te wissen om het risico voor de beveiliging zoveel mogelijk te beperken.